Sunday 26 May 2013

Korlátlan hatalom?


Az Alkotmánybíróság (AB) elnöke nemrég azt mondta egy konferencián, hogy a  testület rendkívüli körülmények között is az alkotmányosság őre marad. Lehet, hogy tévedett?

Paczolay Péter tárgyalt 2013. május 17-i előadásában azt fejtegette, hogy az AB hatékonysága szempontjából nem lényegtelen, hogy a kétharmados parlamenti többség akár az Alaptörvény megváltoztatásával vagy az AB hatáskörének  szűkítésével is kész reagálni egy-egy alkotmányértelmezésre, továbbá méltatta az  alapvető jogok biztosának aktivista alkotmányvédő tevékenységét. A dolog  pikantériája az, hogy ekkor már minden bizonnyal „be volt tárazva” az az AB-határozat, amely lényegében deklarálja a testület eszköztelenségét a „legfőbb  hatalommal”, az alkotmányozóval szemben és földbe döngöli az ombudsman egyik  legfontosabb alkotmánybírósági beadványát.

Az alapvető jogok biztosa lényegében Áder János munkáját végezte el, amikor  alkotmányossági vétóval az AB-hoz küldte a negyedik Alaptörvény-módosítást. Az AB a biztos által kifejtett tartalmi aggályokat nem fogadta el, de még formaiakat  sem, ehelyett mechanikusan alkalmazta azon negyedik Alaptörvény-módosításnak a testület jogköreit korlátozó rendelkezéseit, amelyeket éppen,  hogy felül kellett volna vizsgálnia. Ezzel a közjogi kígyó saját farkába harapott! A  határozatból világossá válik az Fidesz-KDNP által összeállított AB leendő felfogása: az alkotmányozó hatalma korlátlan, még a nemzetközi jog szabályai  sem kötik.