Friday 5 July 2019

Megjelent az új könyvem: Kivételes állapotban. A modern politikai rendszerek biopolitikája

Örömmel jelentem, hogy megjelent az új könyvem Kivételes állapotban. A modern politikai rendszerek biopolitikája címmel a Napvilág Kiadónál. A könyvbemutató 2019 őszére tervezem, de addig is megvásárolható a kötet a Napvilág Kiadónál,  a Librinél, a Bookline-on, és folyamatosan minden online könyváruházban is.

A kötetről röviden: 2016-ban publikáltam egy cikket A kivételes - mindennapos címmel az azóta tönkretett Népszabadságban. Azóta szinte mániákusan foglalkoztatott korunk biopolitikája, a kivételes állapot és kormányzást állandósulása. Nyilván nem függetlenül az Orbán-rendszer zsarnoki bipolitikájától és menekültellenességétől. 2019-re, több tanulmány és számos konferencia után jutottam el oda, hogy elmúlt évek gondolatait összeszedtem ebben a kötetben. Reményeim szerint adok benne néhány szempontot korszakunk kormányzásának, kegyetlenségeinek a megértéséhez és ha kiutat nem is, de néhány megjegyzést a hogyan továbbról mindenképpen ajánlok.

Néhány bevezető gondolat, alább pedig a tartalomjegyzék: "Joggal számíthattunk-e arra, hogy a Harmadik Birodalom, a holokauszt és a Gulág mindent és mindenkit megrengető szörnyűségei után elérkezünk oda, hogy napjainkra ismét a jogrendről leváló büntetés-végrehajtási intézmények jönnek létre? Sejthettük-e, hogy mára a munka világát meghatározó szabályok nem a munkások érdekeit védik, hanem a végletekig kizsákmányolnak? Készülhettünk-e arra, hogy a határainkra érkező menekülteket és bevándorlókat nem tekintjük embernek Gondolhattuk-e, hogy mindezzel párhuzamosan 2019-re egy másik típusú kivételes állapot, a klímaválsághelyzet bevezetéséért viszont egyenesen tüntetések szerveződnek szerte a világon?

Beléptünk a kivételes állapot korszakába. A jogállam felfüggesztése korántsem pusztán autoriter populista rendszerekben fordulhat elő, a biopolitika és azon belül a kivételes állapot politikája nem a demokrácia/totalitarizmus mentén alakul, hanem a hatalom sajátossága – elsősorban a modern hatalomé. A közeljövőben ezért korántsem hagyhatjuk magunk mögött a kivételes állapotról és legkülönfélébb megnyilvánulásairól szóló diskurzust, hiszen nincs hová visszatérni a kivételes állapotok felfüggesztésével: a „régi világ” – amelyet nevezhetünk liberális demokráciának, jóléti kapitalizmusnak, posztvilágháborús világrendnek – véget ért; a klíma- és ökológiai válság kellős közepén sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, hogy újraértékeljük viszonyunkat a kivételes állapothoz."