Wednesday 19 October 2022

Az orbáni antihumánus neoliberalizmust csakis a baloldal képes megállítani (ATV, Egyenes beszéd 2022. október 19.)

Az ATV Egyenes beszéd 2022. október 19-i műsorában felhívtam a figyelmet arra, hogy immáron beláthatatlan méreteket öltött az Orbán-rendszer társadalmat romboló neoliberális politikája: mindez érinti az egészségügyet, az oktatást és az energiapolitikát. Most pedig a kormányzat mindezt törvényesíteni is szeretné azzal, hogy kimondják az általuk épített Taigetosz-társadalom alapszabályát: „az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős”. Mindez hihetetlenül antihumánus és veszélyes.


Az EU által tervezett gázárakra vonatkozó „ársapka” kapcsán elmondtam, hogy a putyini egressziónak volt egyfajta egységesítő hatása az európai energia- és társadalompolitikára és csakis üdvözölni lehet, hogy megjelennek szociális szempontok az EU-szintű energiapolitkában. Ugyanakkor az Orbán-rendszer dermesztő módon ezt a energiaválságot is politikailag kapitalizálni akarja és azért ellenzi az árak EU-s kontrollját, mert versenyezni akar és maga akarja megteremteni az energiabiztonság látszatát az állampolgárok számára. Az is nagyon veszélyes tendencia, hogy ennek kulcseleme lehet a putyini rendszerrel kötött különalku.

A háború és az orosz agresszió kapcsán kifejtettem azt is, hogy a békének nem látom alternatíváját és az EU-nak igenis felelőssége van abban, hogy a jelenlegi militarizálódó politikai és társadalmi irányokat megállítsa és a tárgyalások felé vigye el a dolgot: nem háborús, hanem csakis diplomáciai eszközökkel lehet a jelenlegi válságot kezelni.

Végül kritizáltam azt a gyurcsányi politikát, amely immáron rendszerszinten szeretné felszalámizni az ellenzéket. A jelenlegi többszörös válságban és társadalmi katasztrófaközeli helyzetben nem engedheti meg az ellenzék azt, hogy kicsinyes politikai játszmák felemésszék és ne elsősorban az Orbán-rendszer politikai alternatíváján dolgozzon. Ez az alternatíva pedig csakis baloldali lehet, amelyet Gyurcsány nem képviselhet hitelesen.