Wednesday 7 February 2018

Előadásom a RODOSZ Café-ban

Az a megtisztelő lehetőségem adódott, hogy a Románia Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének Bihar megyei szervezete felkért arra, hogy a közelmúltban megjelent könyvem kapcsán előadást tartsak A populista demokrácia természete. Realizmus és utópia határán címmel.



Az eladásra 2018. február 22-én 18.00 órától
a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében kerül sor.

Az előadásról itt olvasható egy rövid összefoglaló az Erdély Online-on.


Az eladás összefoglalója alább olvasható:

Korszakunk egyik legmarkánsabb és legtalányosabb jelensége a populizmus, ami alaposan felforgatta a politikai rendszereket, de még az átlagemberek hétköznapjait is az Atlanti-óceán mind a két partján. Manapság mindezek miatt hajlamosak vagyunk egyfajta populista korszellemről (Zeitgeist) beszélni. 

Az előadásban amellett érvelek, hogy minden ellenerő és ideológiai fegyverzet felvonultatása ellenére a 21. század első évtizedének perspektívájával nézve elkerülhetetlennek látszik a demokrácia populista fordulata, vagyis korszakunk nem csupán populista, hanem a populista demokrácia korszaka is! Most már csupán az a kérdés, hogy milyen lesz ez a populista demokrácia: realista vagy utópián alapuló. Úgy érzem, hogy most éljük azokaz a perceket, amikor még van lehetőségünk eldönteni (legalábbis háború vagy forradalom nélkül), hogy milyen legyen a 21. század demokráciája. Populista demokrácia alatt azokat a formálódóban lévő politikai berendezkedéseket értem, amelyek nyíltan vagy kevésbé nyíltan a liberális demokráciával szemben határozzák meg önmagukat és valamilyen formában teljesíteni kívánják a liberális demokráciának azt a több évtizedes vágyát, hogy a demokrácia ne szűk elitek, hanem a velük szemben értelmezett „tömeg” érdekeit szolgálja.

Úgy vélem, hogy a meghaladottnak vagy egyenesen halottnak hitt jobb- és baloldali megosztottság tért most vissza, csak a demokrácia megvalósítása helyett, immáron a populista demokráciáért folyik a verseny. A másik oldalról úgy is szemlélhetjük a dolgot, hogy véget ért a liberális demokrácia és neoliberális világrend korábban korlátlannak és a „történelem vége” elgondolás megdönthetetlennek tartott hegemóniája, és a demokrácia újrarendeződésének tanúi lehetünk. Ebben az előadásban tehát azt vizsgálom, hogy milyen lehet ez a populista demokrácia.