Sunday 2 June 2019

Kérdések és válaszok a rendszerváltásról (könyvbemutató)

Elérhető a Kérdések és válaszok a rendszerváltásról című kötet (Napvilág Kiadó, 2019), amely az utóbbi hónapok egyik legfontosabb projektje volt számomra és hihetetlenül nagy megtiszteletés volt benne közreműködni. 

A kötet Magyarország legújabb kori történetének egyik eseményekben és fordulatokban igen gazdag eseménysorát, az 1987–1989 között lezajlott rendszerváltást igyekszik immár 30 éves távlatból vizsgálni, választ adni a mind a napig sokakban felmerülő kérdésekre és kétségekre. A hatalom és ellenzéke, a pártalakulások, a tárgyalásos átmenet, a gazdasági és égető társadalmi problémák köré csoportosított kérdések közül nem hiányoznak a nemzetközi viszonylatok, valamint az egyre sürgetőbb nemzeti-nemzetiségi kérdésekre adott válaszok a korszak avatott szakértőinek interpretálásában.

Könyvbemutató és kerekasztal a Politikatörténeti Intézet
rendszerváltásról szóló évadának keretében:

2019. június 6. (csütörtök) 16 óra

Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

16.00 – KÖNYVBEMUTATÓ
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A RENDSZERVÁLTÁSRÓL

Szerkesztő: Ripp Zoltán
Szerzők: Antal Attila, Botos János, Feitl István, Ripp Zoltán, Takács Róbert

A kötetet bemutatja: RAINER M. JÁNOS történész

ezt követően:

16.30 – KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS
RENDSZERVÁLTÁS ÉS KULTÚRA

Milyen állapotban érte a rendszerváltás a magyar kultúrát? „Kapott-e” új jövőképet a kulturális-művészeti élet Magyarországon a rendszerváltás idején? Felszabadítóan hatottak-e a cenzurális megkötések, tabuk eloszlása? Milyen hatással volt a kultúrára a korábbi „védettség” megszűnése, a piaci viszonyok betörése a kultúrába? Hogyan jelentek meg az addig lefojtott ellentétek a művészi-kulturális közegben? A beszélgetés a fenti – és további – kérdéseket járja körül.

Résztvevők:
TÖRÖK ANDRÁS művelődéstörténész
VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS író, rendező
WESSELY ANNA szociológus-művészettörténész

Moderátor: TAKÁCS RÓBERT történész, a kötet egyik szerzője


ISBN: 978-963-338-217-2
Megjelenés: 2019
Oldalszám: 260