Friday 25 November 2022

Óriási probléma, hogy azok szavaznak a Fideszre, akiket a leginkább kizsákmányol a rendszer (ATV, Egyenes beszéd 2022. november 25.)

2022. november 25-én az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége voltam. A Fidesz szavazótáborának mintegy 1 milliós csökkenése kapcsán kifejtettem, hogy a számokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Felhívtam ugyanakkor a figyelmet arra, hogy óriási válságban van a magyar társadalom: 2000 forint felett is lehet a kenyér kilós ára, a közszolgáltatások romokban, az iskolákban hideg van, szénszünetekre készülnek. Eközben az Orbán-rendszer a felelősségvállalás és az emberek megsegítése helyett mindig új felelősöket keres (Brüsszel, aki nem ad pénz; az ellenzék, aki külföldi pénzekkel kampányolt) és magáról hárítja a felelősséget. A Fidesz-szavazók eláramlása mutatja, hogy az Orbán-rendszer igen komoly válságba jutott, ugyanakkor a kilátástalanság természetét az is mutatja, hogy az ellenzéki pártok nem tudnak növekedni, sokkal inkább az egymás közötti pozícióharccal vannak elfoglalva.


Óriási probléma, hogy az Orbán-rendszer kiterjedt kommunikációs gépezete és közvetített gyűlöletkeltő üzenetek annyira megzavarták a társadalom morális iránytűjét. Egyre-másra ismeri be a rendszer különböző csatornákon, hogy nem költségvetési okok, nem a válságok miatt nem fordít az állam több forrást szociális- és családtámogatásra, hanem azért, mert a legrosszabb helyzetben lévők szavazatait enélkül is meg tudja szerezni a rendszer. Az ellenzéknek ezt az ördögi kört kellene problematizálni és megtörni!

Utaltam arra is, hogy az Orbán-rendszer a szociális és egészségügyi törvények módosításával azt ismeri be, hogy egy olyan modellben érdekelt, ahol az egyén mindenért, az állam pedig semmiért sem felelős, miközben óriásiak katonai kiadások, addig a kormányzat elemi erővel élezi ki a társadalmi konfliktusokat. Mindez óriási felelőtlenség.

Az ellenzéknek ugyan lehet erős bázisa Budapest, de óvakodni kell attól, hogy csak erre építsenek, hiszen a szóban forgó társadalmi, energetikai, megélhetési válság ugyan Budapesten is igen erősen érezteti a hatását, de a vidékről nem szabad lemondani, hiszen a magyar társadalom rendkívül rossz állapotban van és az ellenzék felelőssége mindennek üggyé tétele.

Végül a miniszterelnök "sál-botránya" kapcsán kifejtettem, hogy az egyáltalán nem Trianonról szól, hanem Orbánék hatalmi szempontjairól és arról, hogy hogyan csinálnak egy virtuális valóságot, hiszen egy imperialista háború idején birodalmi szempontokat felvetni órisái felelőtlenség. De mindez belillik abba a mérgező logikába, amelynek a lételeme a kettős beszéd: az uniós szankciók megszavazása egyrészről, ugyanennek a letagadása és a szavazók hazugságban tartása másrészről.