Friday 14 June 2013

Jogesetek Magyarázata: Az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatának érvényességéről

Sok szó esik mostanság a taláros testület korábbi gyakorlatatáról, különösen amiatt, mert a negyedik Alaptörvény-módosítás hatályon kívül helyezete azt. Elvileg! Az AB a friss, II/3284/2012. sz. határozatában azonban másként vélekedik, hiszen ez a határozat vizsgálta az Alaptörvény negyedik módosítása után a korábbi alkotmánybírósági határozatokban foglaltak felhasználhatóságának kérdését is, és általános érvénnyel a negyedik módosítás után is kimondta, hogy a korábbi határozatok meghatározott feltételek között hivatkozhatók és idézhetők.
 
Erről nem sokára írni fogok, de addig azért megjegyzem, hogy az AB álláspontja nem újdonság, hiszen a testület a 22/2012. (V. 11.) határozatában egyszer már lefektette azt a tesztet, amelynek alapján hivatkozni tud az Alaptörvény. Erről szól a Jogesetek Magyarázata című folyóirat 2013/2. számában megjelent, Az Alkotmánybíróság határozata korábbi gyakorlatának érvényességéről. Megdönthető vélelem az Alkotmányon alapuló gyakorlat mellett című cikkem.
 
A cikk sajnos csak előfizetéssel érhető el.
 
2013. június 25-én kedden 15.00-től lesz a JeMA idei első két számának bemutatója az Alkotmánybíróságon. A részletek itt.