Thursday 7 June 2018

Rekviem egy amerikai álomért - filmvetítés, könyvbemutató


NOAM CHOMSKY: REKVIEM EGY AMERIKAI ÁLOMÉRT


című kötete PIRÓTH ATTILA fordításában jelent meg a 2018-as könyvhétre.

Noam Chomsky és a PF Pictures három filmese, Peter Hutchinson, Kelly Nyks és Jared P. Scott számtalan órát töltött együtt 2011 és 2016 között, míg végül összeállt a Rekviem az amerikai álomért című 72 perces riport-dokumentumfilm. A Rekviem könyvváltozata ennek az anyagnak mintegy háromszorosát tartalmazza. A mű letisztultan mutatja be az amerikai baloldal évtizedek óta meghatározó gondolkodójának, minden idők egyik legtöbbet hivatkozott szerzőjének gazdasági-politikai nézeteit.

A kötet megjelenése alkalmából Magyarországra érkezik a Rekviem egyik alkotója, KELLY NYKS, aki részt vesz a Magyar Dipló által szervezett vetítéseken, köztük


2018. június 11-én (hétfőn) 18:30-tól
a Politikatörténeti Intézetben is (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.). 

JEGYÁR 1000–1500 FORINT

(hozzájárulás a rendező utazásához a Magyar Dipló közvetítésével)
Foglalás: info@phistory.hu

PF PICTURES: REKVIEM AZ AMERIKAI ÁLOMÉRT


(72 perces riport-dokumentumfilm angol nyelven, magyar felirattal)
Az amerikai álomnak fontos része a társadalmi mobilitás: szegénynek születsz, keményen dolgozol, és meggazdagodsz. Az az elképzelés, hogy mindenki számára lehetséges tisztességes munkát szerezni, házat, autót venni, egyetemre járatni a gyerekeit. Ez mára összeomlott.

Az egyenlőtlenségek témáját vizsgáló könyvében Noam Chomsky a gazdasági tényeket átfogóan bemutatva veszi górcső alá a neoliberalizmus alaptételeit. A vagyon és a hatalom koncentrációjának mechanizmusát tíz alapelvre vezeti vissza: csökkentsd a demokráciát; alakítsd az ideológiát; tervezd újra a gazdaságot; hárítsd át a terheket; számold fel a szolidaritást; tartsd kézben a szabályozókat; szabd át a választásokat; tartsd kordában a tömeget; gyártsd le a beleegyezést; marginalizáld a lakosságot.


A vetítést KELLY NYKS rendezővel folytatott moderált, tolmácsolt beszélgetés követi.
Moderátor és beszélgetőpartner: ANTAL ATTILA politológus.
A rendezvény keretében a Napvilág Kiadó részéről KLOPFER JUDIT szerkesztő mutatja be a könyvet.