Sunday 13 June 2021

Közéleti megnyilvánulások az Orbán-rendszer, a Fudan-ügy kapcsán (Csatt, Hírklikk)


2021. június 7-én az ATV Csatt című műsorának vendége voltam, ahol a Fudan-ügyről, az Orbán-rendszerről és többek között arról beszélgettük, hogy kormányzati és ellenzéki oldalon mennyire mélyen húzódó törésvonalak vannak.
Hasonló témákról, illetve az Orbán-rendszer kínai, orosz politikákáról, valamint az erre adott ellenzéki reakciókról kérdezett a Hírklikk:


Az orbáni politika megtalálta a rést a pajzson. Ez nem csak Orbán Viktor önérdeke, vagy politikai tehetsége, hanem a német politikának, az EU helyzetének is sajátossága. A magyar miniszterelnök – felhasználva az uniós helyzeti előnyét, ugyanazt ajánlja fel Putyin, illetve Oroszország és Kína számára: egy európai hídfőállást, az EU-s politikai irányok meggyengítését. Tulajdonképpen unión belüli képviseletére, disztributolására próbál szerződni Kínával. Ám a miniszterelnök nem biztos, hogy számolt azzal, az ellenzék európai és hazai színtéren is egy ellenkultúrharc színpadára tudja emelni a Fudan Egyetem ügyét. De, hogy ez a mostani tüntetés megfúrta volna azt a projektet, amit az orbáni politika megteremtett, vagy esetleg más formában lesz megvalósítva, most még nem látjuk. Nyilván nagyon fontos szempont, hogy mi lesz 2022-ben. Bármilyen adminisztráció, kormány is lesz, Kínával és Oroszországgal épp úgy számolnia kell, mintha az Orbán-rendszer marad. Annál is inkább, mert maradnak elvarratlan szálak.


Ahogy a cikk első részében írtuk, az orbáni politika megtalálta a rést a pajzson. A magyar miniszterelnök – felhasználva uniós helyzeti előnyét – ugyanazt ajánlja fel Putyin, illetve Oroszország és Kína számára: egy európai hídfőállást, az EU-s politikai irányok meggyengítését. Tulajdonképpen unión belüli képviseletére, disztributolására próbál szerződni Kínával. Antal Attila politológus szerint nem az a baj az Orbán-rendszerrel, hogy Oroszországgal, vagy éppen Kínával próbál üzleti, kulturális kapcsolatokat létrehozni, hanem, hogy a magyar társadalom kárára teszi azt. Azzal azonban nem számolt, hogy az ellenzék európai és hazai színtéren is egy ellenkultúrharc színpadára tudja emelni a Fudan ügyét. Ám 2022 után, bármilyen adminisztráció, kormány is lesz, Kínával és Oroszországgal épp úgy számolni kell, mint ha az Orbán-rendszer marad. Már csak azért is, mert vannak elvarratlan szálak. Ott van Paks, Fudan kérdése. Azt nem tudni, kihátrálhat-e a miniszterelnök belőle, de nem biztos, hogy minden tekintetben megvan ehhez a mozgástere. Igaz, nem is ez az érdeke. Ha lesz váltás, akkor újra kell gondolni, és újra kell tárgyalni.