Wednesday 18 May 2022

A liberális demokrácián túl/Demokrácia a neoliberalizmus után (Workshop az ELTE Társadalomtudományi Karán)

Az ELTE TáTK-n 2022. május 18-án rendezték meg A liberális demokrácián túl/Demokrácia a neoliberalizmus után című workshop-ot.

Giovanni Sartori szerint "a liberális demokráciához – ami a valódi dolog valódi neve – nem csak a demokrata kell, aki a jóléttel, az egyenlősségel és a társadalmi kohézióval törődik; kell hozzá a liberális is, aki a politikai szabadság, az államforma és az egyéni kezdeményezés problémáira figyel". A workshopon ebből az idézetből kiindulva többek között arra próbálunk választ keresni, hogy mi történik akkor, ha a Sartori által felvázolt képletből nem a liberális, hanem a demokrata tűnik el. Azaz, mi történik akkor, ha a liberális demokrácia a neoliberalizmus hegemóniájával együtt pont azokat a kérdéseket marginalizálja vagy depolitizálja (akár technokratikus, akár jurisztokratikus módon), melyeket a Sartori-idézet demokratája képviselne ebben a demokratikus rendben. Vajon a demokrácia jelenlegi válsága a liberalizmus vagy a demokrácia válsága? A liberalizmus gyengesége az oka, vagy inkább a demokrata tűnt el a rendszerből, és az ő távolléte okozza azon antiliberális és antidemokratikus erők megerősödését, melyek a de-demokratizációt felerősítik, vagy éppen végre is hajtják? A liberális demokrácia válságából a több liberalizmus vagy a több demokrácia jelentheti a kiutat? Mi jöhet a liberális demokrácia után?

MEGHÍVOTT BESZÉLGETŐPARTNEREK

Antal Attila (ELTE ÁJK)
Csigó Péter (BME GTK)
Oross Dániel (ELKH TK PTI)
Szabó Andrea (ELKH TK PTI, ELTE ÁJK)
Ziegler Dezső Tamás (ELTE TáTK)

SZERVEZŐ
Unger Anna (ELTE TáTK)

A workshop-on összefoglaltam az elmúlt fél évtized gondolkodásainak szempontjait és dilemmáit, a hozzászólás címe: A neoliberalizmus és a rendszerváltás.