Thursday 1 June 2023

A diákok most éppen azokkal a tiltakozási eszközökkel élnek, amelyeket a kormány a tanáraiktól el akar vonni (ATV, Egyenes beszéd 2023. május 30.)

Az ATV Egyenes beszéd műsorának vendégeként 2023. május 30-án a diákok tiltakozása kapcsán kifejtettem, hogy meg kell állítani a magyar közszolgáltatások további szétverését a kormányzat részéről. A státusztörvény pontosan annak beismerése, hogy az Orbán-rendszer nem tud és nem is akar mit tenni a közoktatási rendszer érdekében. A régen esedékes bérrendezés a jól ismert munkaalapú társadalom szlogenből eredő büntetésekkel párosítja és a pedagógusok minden autonómiája elvész: nem lesznek közalkalmazottak, nem sztrájkolhatnak és lassan már véleményük sem lehet. Tragikus, hogy a diákok gyorsított ütemben járják végig azokat a tiltakozási formákat (az alkotmánybírósági beadványtól a tüntetésig), amelyeket az ellenzék is megtett az elmúlt évtizedben és ezek az elleállások rendre falakba ütköztek. Tragikus, hogy a diákok most éppen azokkal a tiltakozási eszközökkel élnek, amelyeket a kormány a tanáraiktól el akar vonni.

Az Orbán-rendszer és az EU szembenállása kapcsán utaltam arra, hogy az Európai Parlament már régen megelégelte, hogy a Bizottság későn és korábban kellő politikai erély nélkül lépett fel a magyar kormánnyal szemben, és az elfogyott türelemből fakad a Parlament mostani kezdeményezése, mely szerint alakalmatlanná kellene nyilvánítani a magyar kormányt a soros EU-s elnökségre. Sajnos az Orbán-rendszernek az EU ellen folytatott háborújában a fő vesztes a magyar társadalom, miközben az Orbán-kormány látszólagos békepártiságot hirdet, valójában a háború és a folyamatos morális pánikkeltés életeti, s ennek rendkívül rossz társadalmi következményei lesznek.