Tuesday 1 October 2019

Baloldali válaszok napja

Az utóbbi évtizedben háttérbe szorult az értékelvű politizálás. Ennek a folyamatnak legnagyobb vesztese az a baloldal, amely ilyen körülmények között képtelen arra, hogy megmutassa saját politikai értékrendszeréből fakadó, a társadalmi szolidaritáson alapuló, az átlag embereket képviselő alternatíváját. 

Konferenciánkon leginkább baloldali közszereplők közreműködésével értékeljük a hazai és nemzetközi folyamatok tükrében az önkormányzati választásokat.

Ideje: 2019. október 5. szombat, 10.00-15.00 
Helye: Vasas Szakszervezeti székház 


PROGRAM

9.00 Regisztráció (az esemény nem regisztrációhoz kötött, de az első két sort fenntartjuk azoknak, akik részvételi szándékukat előre jelzik és 9.45 percig megérkeznek.


10.00 Megnyitó - Székely Sándor Magyar Szolidaritás mozgalom elnöke, független országgyűlési képviselő


10:05 -10.50
I. panel - Változások kora? - Választás és politika vidéken


Bevezető – Holoda Attila, Hajdúszoboszló, független polgármesterjelöltje


Hozzászólók:
Sértő-Radics István (Uszka polgármestere), Dr. Czeglédy Csaba (Szombathely, képviselőjelölt), Holoda Attila (Hajdúszoboszló ellenzéki polgármesterjelöltje)


11.00 -11-45
II. Panel - Hiteles alternatívával és rengeteg munkával bárhol győzni tudunk - Budapestet újra fel kell szabadítani


Bevezető: Németh Angéla, XV. kerület polgármestere


Hozzászólok:
Soproni Tamás (Momentum, VI. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje), Németh Angéla (XV. kerület polgármestere, ellenzéki polgármesterjelölt) Baranyi Kriszta (IX. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje), Őrsi Gergely (MSZP, II. kerület ellenzéki polgármesterjelölt)


11.45 – 12:45 Ebédszünet valamint tortavágás a Szolidaritás 8. születésnapja alkalmából


13.00-14.00
III. Panel - Felborulhat a NER kényes egyensúlya az októberi választáson – Baloldal nélkül nincs Orbán utáni Magyarország


Bevezető: Antal Attila – politológus, Eötvös Loránd Tudományegyetem


Hozzászólok:
Majtényi László (Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke), Antal Attila (politológus, az ELTE Politika Tudományi Intézet munkatársa), Karácsony Gergely (közös ellenzéki főpolgármester-jelölt), Kordás László (MASZSZ elnöke), Székely Sándor (független országgyűlési képviselő, Szolidaritás elnöke)


14.05.-14.50
IV. panel - Szociális kihívások, esélyegyenlőség, baloldali válaszok,


Bevezető: Krémer Balázs, szociológus, egyetemi docens Debreceni Egyetem


Hozzászólok:
Kalmár Szilárd (MUON főszerkesztője), Krémer Balázs (szociológus, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék egyetemi docense), Kállai Szilvia (pedagógus, romaügyi referens) Takácsné Lencsés Márta ( HELP tagja)


14.50-15.00
Zárszó – Kalmár Szilárd MUON

Szükség van arra, hogy a változásért küzdő és azért tenni is akaró baloldaliak folyamatosan megvitassák, hogy a mai gazdasági, politikai és társadalmi kihívásokra milyen válaszok adhatóak. 

Az előttünk álló önkormányzati választásokon a legtöbb helyen széleskörű demokratikus összefogásnak köszönhetően komoly esély nyílik arra, hogy sok helyen kiszorítsák a hatalomból a kormánypártot. A politikai együttműködéseknek köszönhetően sok helyen olyan baloldali politikusok indulnak, akik aktívan tesznek azért, hogy a magyar baloldal megerősödjön és valódi erőt felmutatni képes kihívója legyen Orbán Viktornak és a mögötte álló politikai- és gazdasági érdekközösségnek.


A büféebéd regisztrációhoz kötött, kérjük hogy adja meg nevét és email-címét itt. https://forms.gle/4ZePpT7pgp28Z1rY8